محاسبه رقمهای سنگین مالیات خانه های خالی
بزرگنمایی:
ایران مراسم نیوز: براساس قانونی که روز چهارشنبه در مجلس تصویب شد مالک یک واحد مسکونی 100 متری خالی در یک منطقه معمولی پایتخت باید در سال اول حدود 650 میلیون تومان مالیات بپردازد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز،روز چهارشنبه 15 مرداد 1399 مجلس شورای اسلامی اصلاحیه ماده 54 قانون مالیات های مستقیم را که مربوط به مالیات از خانه های خالی است به تصویب رساند. بر اساس این طرح اگر خانه ای در شهرهای بالای 100 هزار نفر خالی بماند در سال اول شش برابر اجاره سالیانه، سال دوم 12 برابر و سال سوم 18 برابر مبلغ اجاره سالیانه مشمول مالیات می شود.
با وجود آنکه هنوز جزئیات و نحوه محاسبه مالیات خانه های خالی از سوی سازمان امور مالیاتی ارائه نشده، محاسبات سرانگشتی از جریمههای سنگین برای خانه های خالی از سکنه حکایت دارد.
مالیات یک میلیارد و 944 میلیون تومانی خانه 100 متری در سال سوم
به طور مثال نرخ رهن کامل یک واحد مسکونی 100 متری نوساز در منطقه معمولی از شهر تهران حدود 3 میلیون تومان در هر متر مربع است. اگر این عدد را به اجاره ماهیانه تبدیل کنیم اجاره بهای هر ماه 9 میلیون تومان و اجاره هر سال 108 میلیون تومان میشود و مالک واحد مسکونی مذکور به شرط خالی بودن باید در سال اول شش برابر این مبلغ یعنی 648 میلیون تومان، سال دوم یک میلیارد و 296 میلیون تومان و سال سوم یک میلیارد و 944 میلیون تومان مالیات بپردازد.
بر اساس نرخ های روز بازار اجاره مسکن در شهر تهران، قیمت رهن کامل در محله تهرانپارس بین متری 2 تا 3.5 میلیون تومان است. در غرب تهران نرخ رهن کامل حدود 2.5 تا 4 میلیون تومان در هر متر و در مناطق شمالی بین متری 3.5 تا 5 میلیون تومان و بیشتر است.
حال تصور کنیم یک آپارتمان 200 متری در شمال تهران خالی مانده است. بر اساس این قانون واحد مذکور در سال اول مشمول 2 میلیارد و 160 میلیون، سال دوم مشمول 4 میلیارد و 320 میلیون و سال سوم مشمول 6 میلیارد و 480 میلیون تومان جریمه مالیاتی خواهد شد.
طرح مالیات بر خانه های خالی در واقع اصلاحیه ماده 54 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سوم اسفند سال 1366 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن است؛ قانونی که به دلیل نبود زیرساخت های لازم نه در سال 1366 و نه پس از اصلاح آن در سال 1394 اجرایی نشد. با این حال به دنبال رونمایی از سامانه املاک و اسکان در بهمن ماه 1398 از سوی وزارت راه و شهرسازی، دولت و مجلس مصمم شدهاند تا اجرای مالیات خانه های خالی را عملیاتی کنند.
طبق آمار سال 1395 بالغ بر 2.5 میلیون خانه خالی در ایران وجود دارد. این در حالی است که قیمت مسکن از توان متقاضیان مصرفی خارج شده و کارشناسان از جمله دلایل آن را وجود 4.7 میلیون مسکن مازاد می دانند که 2.5 میلیون خالی و 2.1 میلیون نیمه خالی است.
اجرای قانون مالیات بر خانههای خالی در انتظار بارگذاری اطلاعات در سامانه املاک و اسکان است که باید با اتصال دستگاه های مرتبط تکمیل شود.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفته که اولین برگ های مالیاتی در تابستان جاری برای مالکان واحدهای خالی از سکنه صادر می شود.
راه فرار محتکران مسکن از مالیات خانههای خالی بسته میشود؟
یکی از نگرانی هایی که اخیراً در خصوص فرار از پرداخت مالیات واحدهای خالی از سکنه ایجاد شده، انعقاد قراردادهای صوری است که طبق صحبت نمایندگان مجلس و مسئولان دولتی، راه های فرار برای این گروه از مالکان بسته خواهد شد.
اسماعیلی، نماینده مجلس یازدهم با اشاره به ابراز نگرانی کارشناسان درباره شکل گیری قراردادهای صوری اجاره می گوید: خوشبختانه مجلس یازدهم به صورت کارشناسی تمام خلاءهای قانون مالیات بر خانههای خالی را شناسایی و برای رفع آن برنامهریزی کرده است، از این رو به طور قطع در زمان تدوین و تصویب قانون مربوطه تمام این موارد مد نظر قرار خواهد گرفت.
هر مشاور املاک، سقف تعداد قرارداد دارد
در خصوص نگرانی از انعقاد قراردادهای صوری نیز اتحادیه املاک سقف تعداد قرارداد در سامانه املاک و مستغلات برای مشاوران تعیین کرده است.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک با اشاره به این موضوع بیان میکند: اتحادیه مشاوران املاک با اداره آگاهی هماهنگ شده تا با مشاوران املاکی که در بازار مسکن اخلال ایجاد میکنند، مقابله کند.
خسروی تصریح کرد: برای هر دفتر مشاور املاک مشخص است که چه تعداد قرارداد میتواند منعقد کند. اگر زیاد نوشته باشد، او را به اداره آگاهی معرفی میکنیم؛ کما اینکه تا کنون اسامی تعدادی از مشاوران املاک را به پلیس آگاهی ارائه کردهایم.
استفاده از تقاطع اطلاعاتی برای شناسایی خانههای خالی
یکی دیگر از ترفندهایی که ممکن است مالکان برای وانمود کردن اینکه خانه دارای سکنه است به کار بگیرند روشن کردن چراغ ها برای کار کردن کنتور است. در این زمینه پروانه اصلانی، مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، پیش از این به ایسنا گفته بود: برای شناسایی خانه های خالی از یک تقاطع اطلاعاتی بین دستگاه های مختلف استفاده می کنیم.
مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن در توضیح این برنامه گفت: ما از دیتاهای دستگاههای مختلف بهره می گیریم و یک خروجی بدست می آوریم. به طور مثال متوجه می شویم که فردی دارای دو پلاک ثبتی است اما مطمئن نیستیم. به همین دلیل به فرد پیامک می دهیم آیا قبول داری این دو پلاک به نام شما است یا خیر؟ در هر دو صورت باید به سامانه مراجعه و اطلاعات خود را تصحیح کند.
اصلانی افزود: اگر فرد قبول دارد که دارای دو واحد مسکونی است یکی را به عنوان محل استقرار خودش در نظر می گیریم و برای دومی، باز هم اطلاعات میخواهیم لذا پیامک دوم را می فرستیم. ممکن است فرد بگوید که این واحد دارای مستاجر است بنابراین از او میخواهیم اطلاعات مستاجر را بدهد. این رفت و برگشت های اطلاعاتی انجام و مشخص می شود این خانه خالی است یا خیر، لذا مکانیزم های تشخیصی برای راستیآزمایی داریم.
- نمایشگاه , همایش و سمینار , کنفرانس و کنگره و سمپوزیوم , وبینار و رویدادهای آنلاین , رویدادهای استارتاپی و تجاری , جشنواره و مسابقات , کارگاه آموزشی , مجامع , گردهمایی و بزرگداشت , رویدادهای جهان , رویدادهای استان ها , سازمان توسعه تجارت ایران , شرکت نمایشگاههای بین المللی , ایران مراسم نیوز؛ رسانه مرجع صنعت همایش و نمایشگاهی , یسنا همایش؛ طراح و برگزارکننده همایش و نمایشگاه , کلینیک کاربرند؛کارآفرینی , خلاقیت , آموزش و برندینگ