بزرگنمایی:
ایران مراسم نیوز /علی حبیبی: نمایشگاه و بهره وری
ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر دارند چراکه خیلی از وسایل و ابزارهایی که در این
رویدادها به نمایش درمی آید در نتیجه بهره وری حاصل شده است.
پیشرفت و توسعه نیافتگی هر جامعه ای به میزان بهره وری آن مرتبط است و بدون داشتن بهره وری مناسب رفاه و رشد اقتصادی دور از دسترس خواهد بود بنابر این از هر ابزاری از جمله نمایشگاه ها و همایش ها باید برای ارتقای بهره وری در جامعه استفاده کرد.
بهره وری چیست؟ بهره وری حیاتی ترین عنصر هر بخش اقتصادی و غیراقتصادی جامعه است زیرا وقتی این شاخص وجود نداشته باشد سود و منافع حاصل از کار و تلاش فرد یا یک واحد، چندان زیاد نخواهد بود و با ادامه این روند نیز آن واحد در معرض ورشکستگی قرار خواهد گرفت. بهره وری هنگامی حاصل می شود که سود و منافع حاصل از کار بیش از هزینه های آن باشد بطوری که این منافع بتواند دستکم دستمزد نیروی انسانی و هزینه های تهیه مواد اولیه و رسیدگی به واحد کار را تامین کند. در زمان حاضر خیلی از واحدها و کارگاههای اقتصادی و غیراقتصادی کشور در شرایط مناسبی از نظر بهره وری قرار ندارند و به همین دلیل با خطر ورشکستگی و تعطیلی مواجه می شوند. نیروی انسانی مهمترین عنصر بهره وری یک واحد محسوب می شود و همین نیرو در هنگام ورشکستگی و تعطیلی واحد کار، شغل خود را از دست می دهد و آسیب های زیادی محتمل می شود.
بهره وری، در حقیقت استفاده کامل از نیروی انسانی توانمند است و همین بهره گیری از نیروی کارآمد مهمترین عامل رشد کشورهای پیشرفته و صنعتی هست و هیچ کشور پیشرفته ای بدون در نظرگرفتن این اصل مهم به چنین جایگاهی نرسیده است. اغلب این کشورها از نظر منابع زیر زمینی و معدنی فقیر هستند اما همین کشورها با واردات همین محصولات از کشورهای دیگر و تبدیل آن به محصولات دیگر به این درجه از رشد و توسعه رسیده اند که یکی از مهمترین دلایل این توسعه استفاده از نیروی انسانی توانمند و متخصص بوده است.
در واقع بهرهوری عبارت از بدست آوردن حداکثر سود ممکن، با بهرهگیری و استفاده بهینه از عواملی مثل نیروی کار، توان، استعداد و مهارت نیروی انسانی، زمین، ماشین، پول، تجهیزات، زمان و مکان به منظور ارتقای رفاه جامعه است. با این تعریف از بهره وری درمی یابیم که جامعه ما خیلی با این شاخص فاصله دارد یعنی با توجه به امکاناتی که داریم نمی توانیم بدرستی به بهره وری لازم برسیم. نیروهای توانمند یا در واحدها جذب نمی شوند یا اگر هم جذب شوند نمی توانند بهره وری لازم را داشته باشند زیرا عوامل دیگر محیط که توانمند نیستند همواره در مقابل آنان قرار می گیرند و این افراد را از حرکت بازمی دارند. البته بهره وری فقط استفاده از نیروهای توانمند نیست بلکه مجموعه یا مدیریتی که بتواند از زمین، ماشین، پول، تجهیزات و زمان و مکان به درستی استفاده کنند نیز از جمله مولفه های رسیدن به بهره وری است. به عبارتی اگر نیروی توانمند داشته باشیم اما از لوازم و ابزارها بدرستی استفاده نکنیم ما را از بهره وری دور خواهد کرد.
زمانی می توانیم بهره وری داشته باشیم که همه ابزارها و نیروهای انسانی از مدیر تا متخصص و نیروی کار، از شایستگی های لازم از نظر توان انجام کار برخوردار باشند و هرکس در جای خود بکارگیری شود. به عبارت ساده تر بهره وری یعنی هر کس براساس توان و تخصص خود در جای خود بکار گمارده شود وکارها و فعالیت ها را بنحو مطلوب انجام دهد. یکی از مهمترین دلایل عقب ماندگی جامعه ما همین مساله بهره وری است و خیلی از علت های بهره وری اندک نیز از نبود نیروهای توانمند در سطوح مدیریتی و غیرمدیریتی سرچشمه می گیرد.
همین حالا واحدهای دولتی و خصولتی از نظر بهره وری در جایگاه خیلی پایین تر از بخش های خصوصی در ایران قرار دارند که این مساله ناشی از2 عامل ، نخست ضعف مدیریت و دوم تامین اعتبارات مالی آن از طرف خزانه است در حالی که تامین دستمزد در بخش های خصوصی از محل تولیدات محصولات همان واحد حاصل می شود و چون خود این واحد باید نیازهای مالی خود را تامین کنند بنابر این باید میزان بهره وری خود را بالا ببرد.
شیوه مدیریت هر بخش مهمترین عامل افزایش بهره وری است یعنی اگر مدیریت توانمند باشد قطعا نیروهای انسانی توانمند جذب می کند و به همان نسبت نیز بهره وری ارتقا می یابد. بهرحال در موضوع بهره وری، عوامل مختلفی موثر است که نوآوری و خلاقیت و امکان بروز آن، بهبود کیفی عامل کار، بهبود روابط حاکم بین مدیر و کارکنان، بهبود در بکارگیری فناوری و توجه و اصلاح عوامل محیطی از مهمترین آنها است. بهره وری موضوعی است که باید با آموزش در جامعه نهادینه شود. در مکانهایی مانند نمایشگاه ها و همایش ها می توان ابزارها و تجهیزاتی به نمایش گذاشت که در نتجه بهره وری بدست آمده است. برای مثال اغلب وسایل و اختراعات در نتیجه بهره وری حاصل شده است که می توان در این مکانها، تجربه وعلم ساخت آن را به مراجعه کنندگان بازگو کرد. رویدادهای این چنینی تنها مکان حضور رودروی مردم و متخصصان است که این پیوند می تواند به رشد بهره وری و تعامل بین آنها منجر شود.