بزرگنمایی:
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز، مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، در سمینار «شهر هوشمند و صنعت پرداخت؛ از جدایی تا همگرایی»، که در پنجمین نمایشگاه تراکنش ایران (ITE 2019) برگزار شد، بر لزوم همگرایی میان فعالان دو حوزه تاکید کرد و گفت: این امر میتواند ناشی از سیاستگذاری از بالا یا اتصال خود بازیگران، به یکدیگر باشد.
به گزارش ستاد خبری رویداد ITE، بهنام مفاخری در رویدادی که در سومین روز برگزاری نمایشگاه تراکنش ایران (30 آبان سال جاری)، در سالن بهارستان برگزار شد، سخنرانی میکرد.
صادق فرامرزی مدیرعامل شرکت فرابوم، دبیر علمی سمینار «شهر هوشمند و صنعت پرداخت...» بود. محمد نژادصداقت مدیرعامل شرکت داتین، شهریار آلشیخ معاون برنامهریزی و توسعه شهرداری مشهد و نیما نامداری معاون توسعه و نوآوری شرکت ارتباط فردا نیز در نشست این سمینار حضور داشتند.
همچنین وحید محمودیان مدیر کسب و کار پرداخت الکترونیک رمیس، حسین قریب مدیرعامل شرکت سیتکس و محمد محمدپور مدیرعامل شرکت آنی تبادل همراه، اعضا کمیته ناظر بر محتوای این رویداد بودند.
اتصال بازیگران بدون دخالت رگولاتوری
مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، در ارائهای با عنوان «پرداخت هوشمند و شهر هوشمند، تعامل و همافزایی» با اشاره به فعالیتهایی که اکنون در ایران در حوزه شهر هوشمند انجام میشود، گفت: پرداخت هوشمند نیز در صنعت بانکی کشور رشد قابل توجهای داشته است؛ بدون شک ارتباط مثبتی میان این دو مقوله وجود دارد و هر یک بر رشد دیگری تاثیر میگذارد. به ویژه اینکه سطوحی از پرداخت الکترونیک، میتواند عاملی برای افزایش هوشمندی شهر باشد.
مفاخری، با اشاره به وجود دو روش سیاستگذاری از بالا یا اتصال خود بازیگران به یکدیگر، در مسیر همگرایی شهر و پرداخت هوشمند، گفت: در دنیا هر دو روش موثر و موفق بوده است و نمونههایی از این امر وجود دارد.
وی، سنگاپور و هنگکنگ، در شرق آسیا و تالین و هلسینکی در شمال اروپا را چهار شهر پیشرو در این حوزه دانست و افزود: در تالین پایتخت استونی و هلسینکی پایتخت فنلاند، اقدامات و تحولاتی که در مورد همگرای شهر و پرداخت هوشمند دیده میشود، ناشی از فعالیت شرکتهای کوچک و استارتاپی بوده است.
سخنران سمینار «شهر هوشمند و صنعت پرداخت...»، ادامه داد: در این شهرها، کسب و کارهای نو پا به دلیل وجود قوانین و سیاستهای سهلگیرانه، توانستهاند رشد کنند و به نیازهای یکدیگر پاسخ دهند.
مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، افزود: به این ترتیب هر زمانی که فعالان حوزه شهر هوشمند نیاز به خدمات پرداخت داشتند، استارتاپهای دو حوزه به یکدیگر متصل شدند و در واقع، همکاری بین آنها، از سطوح پایین شکل گرفت. در نتیجه، هر دو پدیده شهر و پرداخت هوشمند، در کنار هم و بدون دخالت دولت رشد کردهاند.
سیاستگذاری از بالا و کمک به رشد استارتاپها
مفاخری، گفت: این فرایند در سنگاپور و هنگکنگ برعکس طی شده است؛ به این معنا که ابتدا دولت در سطح رگولاتوری، قوانین و مقررات لازم را برای همگرایی فعالان شهر و پرداخت هوشمند، تدوین کرد و در ادامه استارتاپها و شرکتهای نوپا به این سمت رفتند.
وی ادامه داد: در این دو کشور، هیچ برنامهای در مورد شهر هوشمند اجازه فعالیت نداشته است؛ مگر اینکه مبتنی بر پرداخت هوشمند باشد. برای مثال، پرداخت عوارض شهری و بزرگراهی باید از طریق کیف پول الکترونیک انجام شود.
مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، گفت: در این شهرها به دلیل وجود قوانین و مقررات، شرکتهای فعال در حوزه شهر و پرداخت هوشمند به یکدیگر وصل شدهاند؛ در نتیجه این همکاری است که اکنون سنگاپور، در فهرست شش شهر نخست هوشمند در دنیا قرار دارد.
سخنران سمینار «شهر هوشمند و صنعت پرداخت...»، تاکید کرد: در ایران، تمایل بیشتری برای اجرای فرایند دوم وجود دارد و بر موضوع رگولاتوری تاکید زیادی میشود. این روش اگر به صورت چابک انجام شود، میتواند بسیار موثر باشد؛ برای مثال در سنگاپور، پیش از اینکه استارتاپها فعالیتی را در حوزه شهر و پرداخت هوشمند آغاز کنند، رگولاتوری قواعد آن را تعیین کرده بود.
توجه به «پرداخت» در تعریف شهر هوشمند
مفاخری، با اشاره به اینکه تعاریف موجود در مورد شهر هوشمند، به مباحثی مانند حمل و نقل و انژری، بیشتر از پرداخت توجه داشتهاند، گفت: موسسه استاندارد بریتانیا، از جمله نهادهایی است که بر ایجاد همگرایی میان شهر و پرداخت هوشمند تاکید دارد؛ به گونهای که در تعریف خود از هوشمندسازی، موضوع پرداخت را نیز گنجانده است.
وی افزود: همچنین در تعریف موسسه ایزو، به 17 استاندارد اشاره شده که یکی از مهمترین آنها موضوعات مالی و پرداخت است. تراکنشهای بسیار زیادی در شهر هوشمند انجام میشود و باید امکان مدیریت آنها وجود داشته باشد؛ بهگونهای که تابآوری و پایداری لازم در این حوزه ایجاد شود. اتحادیه بینالمللی مخابرات یونسکو نیز لازمه هوشمندسازی شهر را توجه به پرداخت هوشمند میداند.
مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، با گفت: تفاوت رویکرد دو نهاد پایانی نسبت به موضوع در این است که ایزو مباحث مالی و پرداخت هوشمند را به حدی مهم تلقی میکند که معتقد است این امر میتواند به عنوان پیشبرندهای برای شکلگیری شهر هوشمند عمل کند.
مفاخری، افزود: این سازمان برای موضوع پرداخت هوشمند استانداردسازی نیز کرده است و تلاش میکند نیازهای شهر هوشمند را در این حوزه پاسخ دهد، اما اتحادیه بینالمللی مخابرات، اصل را شهر هوشمند و مباحث پرداختی را لازمه و زیرمجموعه آن میداند.
شهر و پرداخت هوشمند؛ پیشران یکدیگر
سخنران سمینار «شهر هوشمند و صنعت پرداخت...»، بیان کرد: در عمل، موسسهها و نهادهای بسیار بزرگی همچون اریکسون، ایبیام (IBM) و وزارت مسکن و شهرسازی چین، سیاستگذاریهایی را در این حوزه انجام دادهاند.
وی ادامه داد: در ایران نیز تاکید بر این است که ابتدا سیاستها مشخص شود و سپس حرکتها به سمت همگرایی دو حوزه هوشمندسازی شهر و پرداخت کلید بخورد. به این منظور، میتوان از تجربه سازمانهایی که به آنها اشاره شد، بهره گرفت؛ برای مثال اریکسون و ایبیام، از جمله مباحث مهم در شهر هوشمند را موضوع پرداخت میدانند.
مفاخری، تاکید کرد: به هر میزانی که روشهای نوین پرداخت بیشتر در دسترس شهروندان قرار داشته باشند، شهر هوشمندتر است. حال اگر شرکتها، استارتاپها و دیگر بازیگران دو حوزه شهر و پرداخت هوشمند، در کنار هم فعالیت داشته باشند، حرکت در این مسیر سرعت مییابد.
وی افزود: با وجود این، نمونههای موفق سیاستگذاری از بالا نیز نشان میدهد که اگر هر کدام نقش خود را به خوبی بازی کنند، میتوانند موفق باشند؛ در این صورت آنها در نهایت همگرا میشوند، به یکدیگر خدمت ارائه میکنند و میتوانند پیشبرندهای برای همدیگر باشند.
مدیر فنی شرکت آریا همراه سامانه، گفت: اگر پرداخت هوشمند و فینتکهای فعال در این حوزه در کشور رشد کنند، برای مثال ابزارهای نوینی چون کیف پول الکترونیک گسترش یابند، ملزومات هوشمندسازی شهر نیز فراهم میشود./ سارا اسلامی