آخرین مطالب

نقش شرکت‌های دانش بنیان در تولید جت یاسین؛

جت تمام ایرانی،محصول دانش بنیان ها تازه های فناورانه، اقتصادی و اجتماعی

جت تمام ایرانی،محصول دانش بنیان ها

  بزرگنمایی:

ایران مراسم نیوز: در روند طراحی و تولید موتور توربوجت «اوج» 30 شرکت دانش‌بنیان و 10 دانشگاه در سراسر کشور فعالیت کرده‌اند، اما به واسطه اهمیت مسائل امنیتی، اطلاعاتی از اسامی و زمینه فعالیت این شرکت‌ها منتشر نشده است.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز، در هفته پایانی مهر‌ماه، نخستین هواپیمای جت آموزشی با نام «یاسین» که با استفاده از دانش و فناوری کاملا بومی طی 6 سال طراحی و ساخته شده، با حضور وزیر دفاع و فرمانده نیروی هوایی ارتش رونمایی شد. هواپیمای «یاسین» اولین جت آموزشی ساخت ایران با قابلیت رزمی است که در سال‌های اخیر به دست طراحان، دانشمندان و متخصصان علوم و صنایع هوافضا در کشور ساخته شده است.
 تا پیش از بومی‌سازی دانش ساخت این جت، جت‌‌های آموزشی برای آموزش دانشجویان خلبانی، معمولا از طریق واردات قطعات از کشورهای پیشرو در این زمینه تامین می‌شد، اما به‌دنبال اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران و عدم امکان تامین قطعات موردنیاز جت‌های آموزشی، متخصصان و نخبگان ایرانی با استفاده از امکانات و توانمندی‌های موجود در کشور، اقدام به بومی‌سازی دانش ساخت این‌ جت‌ها کرده و درنهایت نیز موفق به ساخت جت آموزشی برای تامین نیاز بخش نظامی کشور شدند. این هواپیما مطابق استانداردهای جهانی و برای پاسخ به مطالبات و نیازهای آموزشی نیروی هوایی ارتش ساخته شده و تمام طراحی‌های آن در داخل کشور صورت گرفته است.


  همکاری 30 شرکت دانش‌بنیان درساخت توربوجت

یکی از پیچیده‌ترین قسمت‌‌های هواپیما موتور است که ساخت آن نیازمند دانش بسیار پیشرفته هوایی و استفاده از توانمندی متخصصان خبره صنعت هوافضا است. بر این اساس ساخت موتور انواع هواپیما‌ها (آموزشی، جنگنده، مسافربری، عمومی و بدون سرنشین) پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. موتور هواپیما یا سیستم پیشرانه، سازه‌ای متشکل از چهار بخش است که هر بخش از تعداد بسیار زیادی قطعه تشکیل شده است. عموما کشورهای پیشرو در دانش هوافضا در ساخت یک قطعه یا یک بخش از موتور هواپیما تخصص ویژه‌ای دارند. به عبارت دیگر، هر بخش از قطعات موتور هواپیما در کشورهای خاص تولید شده و در بیشتر موارد، یک پیشرانه، حاصل تلاش چند شرکت فراملیتی است. این امر نشان‌دهنده اهمیت و جایگاه دستیابی صفر تا صدی به دانش ساخت هواپیما است؛ حقیقت مهمی که به کمک متخصصان و اندیشمندان ایرانی، در ساخت موتور توربوجت «اوج» و جت آموزشی «یاسین» محقق شد. در سال 95 موتور توربوجت «اوج» با همکاری و تعامل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، 30 شرکت دانش‌بنیان و 10دانشگاه کشور با سازمان صنایع هوایی وزارت دفاع به دست متخصصان ایرانی طراحی و ساخته شد.

استفاده از این موتور در جت آموزشی یاسین و نخستین پرواز آزمایشی این جت که در هفته پایانی مهرماه انجام شد، نشان می‌دهد توانایی متخصصان ایرانی تا چه اندازه مرزهای دانش را درنوردیده است. طبق آمار ارائه‌شده از سوی اتحادیه صنایع هوایی و فضایی، سالانه به‌طور تقریبی هزار و 500 نفر در رشته‌های مرتبط با هوافضا فارغ‌التحصیل می‌شوند، این درحالی است که طی سال‌های اخیر و با آغاز به‌کار معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری، حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در صنایع مختلف، اتفاقات قابل‌توجهی را رقم زده است. یکی از صنایع مهمی که بی‌تردید می‌‌تواند زمینه مناسبی برای فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان باشد و به‌تبع آن از علوم به‌روز و دانش‌های پیشرفته استفاده کند، صنعت هوافضا در کشور است.

 توسعه صنایع هوافضا در گرو فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان

در حال حاضر و براساس فهرست کالاها و خدمات دانش‌بنیان که از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری ارائه شده است، فناوری‌های مرتبط با صنعت هوافضا در دو دسته فناوری «سخت‌افزارهای برق و الکترونیک، لیزر و فوتونیک» و «ماشین‌آلات و تجهیزات پیشرفته» قرار می‌گیرند. در واقع تولیدات شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در صنعت هوافضا زیرمجموعه این دو دسته قرار دارد. طراحی و ساخت هواگردها، تجهیزات و سازه‌های هوافضا، تجهیزات ارتباطی، مخابراتی، اویونیک و هوافضا، بالون‌ها و گلایدرها، گلایدرهای معلق، هواپیماهای بدون موتور پیشرفته، پرنده‌های پیشرفته سرنشین‌دار نظیر هواپیما و هلی‌کوپتر، طراحی و ساخت پرنده‌های پیشرفته بدون سرنشین با مأموریت خاص نظیر هواپیما و هلی‌کوپتر، پارچه‌های مورداستفاده در گلایدرها و انواع هواپیما‌های سبک ورزشی و پارچه‌های ضدحریق داخل هواپیماها تولید شیشه‌های پیشرفته شناورهای زیرسطحی و هواپیما با استحکام بالا تنها بخشی از توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه هوافضا است. متخصصان و صاحب‌نظران علوم هوافضای کشور معتقدند آینده صنعت هوافضای کشور منوط به فعال شدن بیش از پیش شرکت‌های دانش‌بنیان به‌ویژه شرکت‌های دانش‌بنیان خصوصی در این حوزه است، چراکه با فعالیت‌ شرکت‌های دانش‌بنیان هوافضا علاوه‌بر خودکفایی در طراحی و ساخت ادوات و تجهیزات پیشرفته این بخش امکان ایجاد 10 هزار شغل برتر در این حوزه فراهم می‌شود.

همان‌طور که گفته شد، در روند طراحی و تولید موتور توربوجت «اوج» 30 شرکت دانش‌بنیان و 10 دانشگاه در سراسر کشور فعالیت کرده‌اند، اما به واسطه اهمیت مسائل امنیتی، اطلاعاتی از اسامی و زمینه فعالیت این شرکت‌ها منتشر نشده است. در ساخت جت آموزشی یاسین نیز شرکت‌های دانش‌بنیان فعالیت چشمگیری داشته و در واقع ساخت این هواپیمای آموزشی با استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان به سرانجام رسیده است که طبیعتا به‌دلیل حفظ منافع امنیتی نامی از شرکت‌های مذکور عنوان نشده است. با وجود این، ساخت چنین جت آموزشی که با مدل‌های مشابه خارجی مطابقت می‌کند، نشان می‌دهد توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان نیازمند حمایت و سرمایه‌گذاری بیشتر از سوی دولت است.

انحصارطلبی؛ مانع بهره‌گیری  از دانش‌بنیان‌ها

پس از رونمایی از جت آموزشی یاسین و پرواز آزمایشی این هواپیما، امیر سیاح، کارشناس اقتصادی در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: «در تولید جت یاسین کار مهمی انجام شده است؛ بهترین راه دستیابی به فناوری پیشرفته. نیروی هوایی نیازش به جت‌های آموزشی دوموتوره مدرن را به صنایع دفاع سفارش داد. صنایع دفاع پروژه را میان شرکت‌های دانش‌بنیان تقسیم کرده و در این فرآیند دانش روز، کاربردی و به محصولی تجاری تبدیل شده است. این راه یادگیری و تجاری‌سازی فناوری را مقایسه کنید با روش شکست‌خورده انتقال فناوری از خارج که محصولش پراید و دیگر قراضه‌های خارجی است که ده‌ها سال توسط وزارت صنایع به واحدهای تولیدی ما تحمیل شده است.»

صحبت‌های سیاح حقیقتا خلأ موجود در صنایع خودروسازی کشور را در مقایسه با صنایع هوافضای کشور به خوبی نشان می‌دهد. وی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» با اظهار تاسف از وضعیت کنونی صنعت خودروسازی، می‌گوید: «سال‌هاست این صنعت در پیله خود فرورفته و انحصارطلبان این صنعت حاضر به استفاده از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان نیستند. در عصر جدید تولید محصول به روش سنتی و با تنگ‌نظری و انحصارطلبی امکان‌پذیر نیست، بلکه باید با روی آوردن به صنایع دانش‌بنیان علاوه‌بر به‌روزسازی تولیدات، امکان رقابت در بازارهای خارجی فراهم شود.»

صنایع نظامی موتور پیشران شرکت‌های دانش‌بنیان

حمیدرضا امیری‌نیا، رئیس کمیته اقتصاد دانش‌بنیان ستاد اجرایی فرمان امام(ره) در گفت‌وگو با «فرهیختگان» با اشاره به حمایت صنایع نظامی در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته از شرکت‌های دانش‌بنیان می‌گوید: «صنایع دفاعی و نظامی در بسیاری از کشورها موتور پیشران توسعه تکنولوژی هستند و حمایت آنها از فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان مصداق بارز این امر است.»

به گفته وی، از آنجاکه تولیدات صنایع نظامی در زنجیره تولید تجاری قرار نمی‌گیرد و ماموریت‌محور و اقتدارمحور است، لذا نیازمند تکنولوژی و دانش «های‌تک» است، از این رو شرکت‌های دانش‌بنیان خط مقدم تولیدات صنایع نظامی هستند و به‌تبع آن نیز صنایع نظامی از شرکت‌های دانش‌بنیان حمایت می‌کنند. نکته قابل‌توجه اینکه این حمایت‌ها پشتیبان شرکت‌های دانش‌بنیان است و این شرکت‌ها می‌توانند در سایر حوزه‌ها نیز ورود کرده و تولیدات خود را عرضه کنند. بدیهی است زمانی که این تولیدات به سایر صنایع سرریز می‌کند، توسعه و رشد صنایع دیگر را نیز رقم می‌زند.»امیری‌نیا می‌گوید: «معمولا در کشورهای توسعه‌یافته، تولید یک محصول با تقسیم کار میان مراکز آموزشی، دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان انجام می‌شود. به عبارت دیگر، این فرمولی است که بسیاری از کشورها برای بهره‌وری در تولید از آن استفاده می‌کنند و در سال‌های اخیر هم، ایران با استفاده از همین فرمول درصدد افزایش جایگاه شرکت‌های دانش‌بنیان در صنعت است. ناگفته نماند که تحقق این هدف نیازمند تشویق، ترغیب و حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان است.»

موتورتوربوجت ایرانی؛ 40 درصد ارزان‌تر از نمونه خارجی

فرشاد پازوکی، عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات در گفت‌وگو با «فرهیختگان» در مورد تولید موتور توربوجت که با تکنولوژی و دانش روز و استفاده از توانمندی شرکت‌های دانش‌بنیان تولید شده است، می‌گوید: «این موتور برای اولین بار به‌صورت صددرصدی توسط شرکت‌های دانش‌بنیان داخلی ساخته شد که در روند ساخت آن فارغ‌التحصیلان دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات نیز فعالیت داشتند. دستیابی به دانش تولید چنین موتوری یکی از دستاوردهای بزرگ ایران و شرکت‌های دانش‌بنیان بوده که قیمت تمام‌شده آن 40درصد نسبت به نمونه‌های خارجی ارزان‌تر است.»

به گفته وی، در حال حاضر در شرایط تحریم به سر می‌بریم و به تبع آن اجازه ورود چنین موتور‌هایی به کشور وجود ندارد، بنابراین ساخت موتور توربوجت در این وضعیت، امتیاز بزرگی برای کشور محسوب می‌شود. نکته حائز اهمیت این است که در کشورهای پیشرفته سازندگان چنین فناوری‌هایی، فعالان بخش خصوصی هستند و بخش نظامی تنها سفارش‌دهنده محصول محسوب می‌شود. به‌طور مثال، نیروی هوایی آمریکا برای تامین تجهیزات و هواپیماهای خود به شرکت بوئینگ سفارش ساخت می‌دهد، این درحالی است که این روند در ایران معکوس است و نیروهای نظامی خودشان هم سفارش‌دهنده و هم سازنده محصول هستند و به‌رغم اینکه توانمندی تولید چنین فناوری‌هایی در بخش خصوصی کشور وجود دارد، اما عملا در داخل کشور به توانایی بخش خصوصی اعتمادی نمی‌شود.

پازوکی می‌گوید: «شکی نیست که در ایران توان تولید انبوه چنین موتورهایی وجود دارد. ما می‌توانیم روی ساخت هواپیماهای کوچک و سبک سرمایه‌گذاری و به‌دنبال آن شرکت‌های دانش‌بنیان مرتبط با این حوزه را راه‌اندازی کنیم. به جرات می‌توانم بگویم تنها با این روش می‌توانیم کار عملیاتی درست در حوزه استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان انجام دهیم.»

وی با اشاره به عدم استفاده از صنایع دانش‌بنیان در صنعت خودروسازی می‌افزاید: «متاسفانه در صنعت خودرو‌سازی ایران رقابت وجود ندارد. قطعا زمانی که محصول خارجی با قیمت پایین اجازه ورود به کشور را داشته باشد، دیگر خودروساز نمی‌تواند قیمت پراید را به 50 میلیون تومان برساند. در نتیجه تا زمانی که قیمت سرسام‌آوری را برای خودروهای خارجی در کشور شاهد هستیم، خودروساز داخلی به خودش اجازه می‌دهد تا هرجا که می‌تواند، قیمت محصولش را افزایش دهد، چراکه می‌داند توان خرید مردم در حد خودروی خارجی نیست. اما اگر رقابت وجود داشته باشد، بحث کیفیت ارجحیت پیدا می‌کند و خودروسازان ناچار به استفاده از توان شرکت‌های دانش‌بنیان می‌شوند.»


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

یسنا همایش؛ مجری و کارگزار برگزاری دومین رویداد ملی باور

مروری بر چالش ها و فرصت های پیش روی طرح ملی ترویج کارآفرینی برای دانشجویان

طرح ملی ترویج کارآفرینی کلید انتقال مهارت های کسب و کار است

یسنا همایش؛ مجری و کارگزار برگزاری چهاردهمین همایش ملی نخبگان شد

ثبت نام بنیاد ملی نخبگان آغاز شد

شروع ثبت نام سومین کنفرانس و نمایشگاه بین المللی صنعت نمایشگاهی

پنجمین نمایشگاه بین المللی مدیریت پسماند و بازیافت افتتاح شد

50 هنرمند ایرانی در نمایشگاه هنر جهانی دبی حضور دارند

ایثارگران و جانبازان سرافراز سرمایه واقعی شرکت هستند

اقدامات شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی در سال 1399

1400؛ سال شکوفایی صنعت نمایشگاهی

شرط اعتلای صنعت نمایشگاهی در سال 1400

افزایش کمی و کیفی فعالیت‌های معاونت فنی و مهندسی در سال 99

ضرورت پوست‌اندازی صنعت نمایشگاهی ایران در سال 1400

برگزاری بزرگترین نمایشگاه مجازی ایران

ایران‌شناسی و جذب سرمایه‌گذاران بین‌المللی هدف استراتژیک پاویون ایران در اکسپو 2020

اهداف و عملکرد شرکت سهامی نمایشگاه‌های بین‌المللی ایران در سال 99

ساخت نمایشگاه جدید اصفهان مهمترین رخداد اقتصادی سال 99 بود

ضرر 14 میلیارد تومانی نمایشگاه بین‌المللی تبریز از کرونا

برگزاری یک نمایشگاه در ساختمان مجلس

دهمین اجلاس کمیسیون مشترک ایران و اتریش به صورت مجازی برگزار شد

تغییر در زمان برگزاری نمایشگاه اختصاصی ایران در اربیل

بزرگترین نقطه ضعف ایران در رویدادهای خارجی

جای خالی نقشه راهبردی صنعت نمایشگاهی

حضور دکتر زمانی درنشست صمیمی فعالان صنعت نمایشگاهی

برگزاری دومین نشست بانوان تعاونگر و کارآفرین از ایران و آفریقای جنوب

دومین وبینار آموزشی جایکا در اتاق تعاون ایران برگزار شد

محل کار را اجاره کنید

3300 نفر ساعت آموزش مجازی در قشم برگزار شد

نمایشگاه عکس کیوسک 99 در آخرین روزهای سال برگزار می‌شود

نمایشگاه مشاغل خانگی و دستی در بندرعباس آغاز به کار کرد

اولین نمایشگاه ایران و سوریه، خردادماه 1400 برگزار می‌شود

ریشه چالش‌های اقتصاد و صنعت نمایشگاهی کشور

نشست هم‌اندیشی فعالان صنعت نمایشگاهی ایران برگزار می‌شود

گره 14 ساله نمایشگاه کهگیلویه و بویراحمد باز شد

برگزاری اولین نمایشگاه هنرهای سنتی و دستی بانوان ناشنوا

تشکیل شوراهای راهبردی با هدف تسهیل سرمایه‌گذاری در مناطق آزاد هشت‌گانه کشور

12 مزرعه استخراج ارز دیجیتال در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی فعال و یا در حال ساخت هستند

مهم‌ترین نمایشگاه گردشگری جهان بدون سوغاتی!

زمان برگزاری سومین نمایشگاه ملی فولاد اعلام شد

تأسیس مرکز تجاری ایران در سلیمانیه عراق

اکسپو دوبی، محلی برای تغییر نگاه ایران‌هراسی دنیا

تشریح سیره نبوی در سمینار زندگی اسلامی و جهان معاصر در پیشاور پاکستان

جزئیات طرح‌های برگزیده در رویداد نانواستارت‌آپ

تنها نمایشگاه بین‌المللی دارویی خاورمیانه در ایران

مراکش در نمایشگاه گردشگری در اراضی اشغالی شرکت می‌کند

برگزاری نمایشگاه دستاوردهای فناورانه کرونا در شیراز

نخبگان و برگزیدگان نخستین رویداد ملی شاهد تجلیل شدند

نمایشگاه «موج رنگ» در تهران افتتاح شد

5 مشکل مشابه برای استارت آپ‌ها

نمایشگاه بین المللی شهر آفتاب
یسنا همایش
سیویلیکا
دورهای مجازی مرکز تجارت بین الملل
وزارت صنعت، معدن و تجارت
ufi
انجمن صنفی غرفه سازان
انجمن صنفی برگزارکنندگان
کاربرند؛ کلینیک کارآفرینی، خلاقیت و تجربه
انجمن تولیدکنندگان مستربچ و کامپاند ایران
اهدای عضو
بانک صادرات ایران
سایت نمایشگاهی ایران مال
بانک ایران زمین
سامانه ورود و خروج آنلاین دینگ
پست بانک
بانک پارسیان
شرکت نمایشگاهی تانا
بانک ملی
انتشارات بلخ مجری کتاب نمایشگاه
شرکت سامع پاد نوین

ایران مراسم نیوز؛ رسانه مرجع صنعت همایش و نمایشگاهی کشور

ایران مراسم نیوز؛ رسانه مرجع صنعت همایش و نمایشگاهی کشور