دبیر علمی نشست استارتاپها در گرداب پدرخواندهها در ITE 2019، بیان کرد:
تلاش نمایشگاه تراکنش ایران، برای یافتن راهحل تعامل صحیحتر میان استارتاپها و بازیگران بزرگ
مرکز فابا
بزرگنمایی:
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز، حامد میرشمسی مدیرعامل شرکت فنآوران پارسیار، در گفتوگو با خبرنگار ستاد خبری نمایشگاه تراکنش ایران، افزود: اکنون تعامل و همکاری میان شرکتها و استارتاپها وجود دارد اما به دلیل نبود نوعی مدل تجاری، که بتواند پاسخگوی نیازهای دو طرف باشد، مشکلاتی در این حوزه دیده میشود.
وی افزود: هنوز فرایند دقیق کسب و کاری برای دو طرف مشخص نشده است؛ در نتیجه بازیگران بزرگی که در حال ارائه خدمات به استارتاپها هستند، اعم از بانکها، شرکتهای پرداخت، و زیرمجموعههای بانکی، قراردادها را به گونهای تنظیم میکنند که نهایت مسئولیت را بر دوش استارتاپها بگذارد و کمترین مسئولیت را برای سرویسدهنده ایجاد کند.
مدلی که پاسخگوی خواستههای هیچکس نیست
دبیر علمی نشست استارتاپها در گرداب پدرخواندهها، تاکید کرد: این نوع تعامل نمیتواند پاسخگوی آرمانها و خواستههای دو طرف باشد؛ هر چند لزوما به این معنا هم نیست که قراردادها نفع ویژهای را برای شرکتهای بزرگ ایجاد میکند.
میرشمسی ادامه داد: حتی ممکن است بانکها و شرکتهای پرداخت بابت ارائه خدمات خود به شرکتهای کوچک استارتاپی، متحمل هزینه و ضرر نیز بشوند. در واقع، این مجموعهها نمیتوانند ارائه خدمت خود را به استارتاپها متوقف کنند و با ادامه خدماتدهی نیز، سود ویژهای عاید آنها نمیشود؛ بنابراین تلاش میکنند در جایگاهی قرار بگیرند که کمترین خطر را برای آنها داشته باشد.
مدیرعامل شرکت فنآوران پارسیار گفت: تا زمانی که این وضعیت برقرار باشد، متاسفانه برخی بازیگران بزرگ کمتر حاضر میشوند برای انجام کارهای کلان وارد جریان همکاری با اکوسیستم استارتاپی شوند. آنها تا زمانی که نقطه سودده فرایند را بیابند، برای تصمیمگیری در مورد ورود به آن صبر میکنند. پس از آن نیز، حتی اگر ریسک آن را بپذیرند، تلاش میکنند همه مسئولیت را بر دوش شرکتهای استارتاپی بگذارند.
به گفته وی، اگر این همکاری به موفقیت برسد، شرکتهای بزرگ برای ورود جدیتر به بازار برنامهریزی میکنند و اگر شکست بخورد، کمترین ریسک و هزینه را متحمل شدهاند.
تا زمان اصلاح کارمزدها، شرایط ادامه دارد
دبیر علمی نشست استارتاپها در گرداب پدرخواندهها تاکید کرد: مدل صحیح همکاری میان دو طرف، تا زمانی که وضعیت کسب و کاری این حوزه مشخص نشود شکل نمیگیرد؛ در شرایطی که مشکل کارمزد هنوز ادامه دارد، نمیتوان تغییر شرایط را در آینده نزدیک متصور شد.
میرشمسی افزود: اکنون اضلاع ذینفع به غیر از بانکها کارمزد را پرداخت نمیکنند؛ برای حل مشکل، کاربران شامل دارندگان کارت و پذیرندگان، باید وارد این جریان شوند و سهم خود را از کارمزد تراکنشها بپردازند.
خودداری بازیگران بزرگ از رقیبتراشی
عضو شورای سیاستگذاری جشنوارههای استارتاپی در ITE 2019، بیان کرد: شرکتهای بزرگ با استفاده از حد و حدودی که در قراردادهای خود با استارتاپها مشخص میکنند، راه شکلگیری رقابت میان دو طرف را میبندند. برای مثال، در برخی قراردادها امکان فسخ یکطرفه، برای شرکتهای پرداخت و بانکها وجود دارد.
وی ادامه داد: اگر استارتاپی به حدی از قدرت و تاثیرگذاری برسد که بتواند با قدرت مالی بازیگران بزرگ رقابت کند، آنها میتوانند در سطح ارائه خدمات، آن تیم را کنترل کنند. به قول معروف، شرکتها زیر پای استارتاپها را با قطع خدمات خود خالی کنند و به گونهای، اجازه رقابت را به آنها نمیدهند.
میرشمسی افزود: اکنون استارتاپها در فعالیت خود به بازیگران بزرگ وابستهاند و تا زمانی که آنها نتوانند به صورت مستقل عمل کنند، این شرایط ادامه مییابد.
دبیر علمی نشست استارتاپها در گرداب پدرخواندهها توضیح داد: برای مثال پرداختیاران، خدمات خود را زیر نظر PSPها ارائه میکنند. اگر آنها بخواهند تغییری در راهکارهای خود ارائه کنند، شرکتهای پرداخت، هم به دلیل پذیرش ریسک کمتر و هم بر اثر نگرانی از ایجاد رقیب، مانع آن می شوند.
وی ادامه داد: این شرایط، حس خلاقیت را در اکوسیستم پرداخت کشور بسیار ضعیف کرده است؛ به گونهای که همه بازیگران بر مبنای نظام بیمار کارمزد عمل میکنند و آن را ادامه میدهند.
میرشمسی گفت: یکی دیگر از مشکلات این است که استارتاپی بر مبنای ایدهای شکل میگیرد اما مدتی بعد، شرکت بزرگی همان فعالیت را با تیمهای داخلی خود کلید میزند و ادامه میدهد؛ در این شرایط کمتر استارتاپی میتواند در کشور به موفقیت برسد.
تلاش برای یافتن راهحل در ITE 2019
دبیر علمی نشست استارتاپها در گرداب پدرخواندهها، ارائه تعریف و معیارهای تشخیص پدرخواندهها را یکی از محورهای این رویداد دانست و افزود: تلاش میکنیم در طول بحث، پاسخ چنین پرسشهایی را بیابیم که آیا بازیگران بزرگ، واقعا در حال انجام اقدامات منفی هستند یا خود آنها نیز در چارچوبهای موجود زندانی شدهاند؟ و اگر واقعا پدرخواندهها وجود دارند، چگونه بازار را هدایت میکنند و بازوهای آنها در این مسیر کدامند؟
وی ادامه داد: نمایشگاه تراکنش ایران، از ابتدای شکلگیری، نوعی وظیفه اجتماعی را بر عهده گرفته است که بستری را برای طرح حرفهای ناگفته و موشکافی شرایط بازار ایجاد کند. این رویداد تلاش میکند از این طریق، تعادلی میان اضلاع ایجاد کند.
عضو شورای سیاستگذاری جشنوارههای استارتاپی گفت: ITE 2019، بر مبنای همین وظیفه، موضوع ارتباط میان استارتاپها و بازیگران بزرگ صنعت بانکداری و پرداخت را بررسی میکند و امیداورم با طرح صحبتهای موثر، بتوان به بهترین راهکار در این حوزه دست یافت.
به گزارش ستاد خبری نمایشگاه تراکنش ایران، مرکز فابا این رویداد را با توجه ویژه به استارتاپها، 28 تا 30 آبان سال جاری در «نمایشگاه گفتوگو»، برگزار میکند.
- نمایشگاه , همایش و سمینار , کنفرانس و کنگره و سمپوزیوم , وبینار و رویدادهای آنلاین , رویدادهای استارتاپی و تجاری , جشنواره و مسابقات , کارگاه آموزشی , مجامع , گردهمایی و بزرگداشت , رویدادهای جهان , رویدادهای استان ها , سازمان توسعه تجارت ایران , شرکت نمایشگاههای بین المللی , ایران مراسم نیوز؛ رسانه مرجع صنعت همایش و نمایشگاهی , یسنا همایش؛ طراح و برگزارکننده همایش و نمایشگاه , کلینیک کاربرند؛کارآفرینی , خلاقیت , آموزش و برندینگ