پنجمین نمایشگاه تراکنش ایران؛
برگزاری نشست صنعت ماینینگ، فرصتها و تهدیدها
اخبار نمایشگاه
بزرگنمایی:
ایران مراسم نیوز: ین امید وجود دارد که نهادهای تصمیمگیر در زمینه استخراج رمزارزها با تسهیلگری شرایط را برای فعالیت جوانان در این حوزه در کشور فراهم کنند و مانع از دست دادن فرصتها و استعدادها در این زمینه شده و بتوانیم کشور را از این صنعت منتفع کنیم.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز،«نشست صنعت ماینینگ، فرصتها و تهدیدها» یکی از برنامههای جانبی پنجمین نمایشگاه تراکنش ایران است که قرار است در سومین روز از این رویداد میزبان کارشناسان و علاقمندان این حوزه باشد.
دبیری این نشست را مهدی نصیری، استاد دانشگاه برعهده دارد. محورهای نشست «صنعت ماینینگ؛ فرصتها و تهدیدها» را بایدها و نبایدهای این صنعت در کشور، ضررهای ورود دیر هنگام رگولاتوری، فرصتهای ایجاد شفافیت ، تهدیدهای فعالیت غیرقانونی افراد در صنعت ماینینگ تشکیل می دهند و قرار است کارشناسان این حوزه در سومین روز از نمایشگاه تراکنش ایران جوانب مختلف آن را به بحث و بررسی بگذارند.
بر همین اساس در ادامه این گزارش به اتفاقات اخیر حوزه استخراج رمزارزها در کشور و همچنین کاستی ها و نقاط قوت این حوزه نگاهی میاندازیم.
استخراج ارزرمزها در ایران، از انکار تا واقعیت
استخراج رمزارزها در ایران، به دلیل مختصات جغرافیایی و همچنین قیمت پایین انرژی، یکی از فعالیتهای بسیار پرسود به شمار میرود، تا جایی که گزارشهایی از حضور ماینرهایی از کشورهای خارجی از جمله در ایران برای انجام این فعالیت در رسانه ها منتشر شد. مزارع استخراج رمزارز یکی پس از دیگری در مدارس و مساجد و شهرهای مختلف برپا میشدند و رواج پیدا کردند.
استخراج رمزارزها آنچنان فعالیت پرسودی بود که به سرعت در کشور گسترش پیدا کرد، نخستین روزهای سال 98 بود که تصاویری از فعالیت مزارع استخراج رمزارز در مساجد و مدارس کشور به صورت گسترده ای رسانه ای شد. این اتفاق در ماههای بعد از آن نیز تکرار شد، گستردگی تصاویر و فعالیت ها در شهرهای مختلف آنچنان زیاد بود که مقامات کشور را به واکنش و اظهارنظر در این باره وادار کرد.
در این بین سوالهای بسیاری نیز درباره این گونه فعالیت ها در کشور مطرح شد، اینکه آیا استخراج رمزارزها به نفع اقتصاد کشور است یا به ضرر؟ آیا باید شرایط را برای ماینرها در کشور فراهم کرد یا باید محدودیت ها و چارچوب های قانونی سفت و سختی را برای فعالیت آنها وضع کرد؟ آیا برق کشور به درستی در اختیار استخراج کنندگان قرار می گیرد یا نه، هدر می رود یا نه؟ ماینینگ خوب است یا بد؟
دولت به رسمیت شناخت؛ ماینرها بار سفر بستند
با توجه به اینکه هنوز ساز وکار مشخصی برای صنعت ماینینگ در کشور وجود نداشت و این دستگاهها برق بسیار زیادی را مصرف میکند و در عین حال برخی از افراد نیز از برقهای صنعتی و کشاورزی برای استخراج بیتکوین استفاده میکردند، نهادهای مسئول به ماجرا ورود کرده و اقدام به توقیف تعدادی از این دستگاهها کردند.
اما همین موضوع سبب شد تا دولت در این زمینه جدیت بیشتری به خرج دهد، سازوکار تولید رمزارز در کمیسیون اقتصادی دولت تصویب شد و راهی هیات دولت شد. در نهایت هیات وزیران در جلسه عصر یکشنبه ششم مرداد ماه به ریاست حسن روحانی با استخراج فرآوردههای پردازشی رمزنگاری شده به عنوان یک فعالیت صنعتی و با اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت موافقت کرد.
به موجب این تصمیم استفاده از رمزارزها صرفاً با قبول مسئولیت ریسک از سوی متعاملان بوده و مشمول حمایت و ضمانت دولت و سیستم بانکی نمیشود و بهرهگیری از آن در مبادلات داخل کشور نیز مجاز نیست. همچنین این فعالیت همچون سایر فعالیتهای صنعتی، مشمول مالیات خواهد بود و شمول معافیت از مالیات، منوط به صدور رمزارز و بازگرداندن ارز حاصله به چرخه اقتصادی کشور است.
این تصمیم گیری اما با واکنشهای موافق و مخالف بسیاری همراه شد، اگرچه در ادامه مشخص شد واکنش های منفی به آن بیشتر از مثبت بود چرا که جزئیات این تصمیم گیری از جمله اعمال مالیات بر این فعالیت، لزوم اخذ مجوز و لزوم بازگرداندن ارز حاصل به چرخه اقتصادی کشور منجر به آن شد که ماینرها عطای ماینینگ در کشور را به لغای آن ببخشند و عازم کشورهای همسایه شوند.
مجید حسینینژاد، عضو اتاق بازرگانی کشور در این باره معتقد است، در رمزارز، بانک مرکزی نقشی ایفا نمیکند و از این رو منطقی نیست از نهادی بخواهیم در حوزهای که اختیاراتش را محدود میکند، مجوز صادر کرده و در رابطه با آن ضابطه تعیین کند.
وی با بیان مزیت جغرافیایی ایران برای استخراج رمزارز، بیان کرد: ما در ایران دسترسی به انرژی ارزان قیمت داریم و با توجه به اینکه در تمام سال امکان استفاده از حداکثر ظرفیت آن وجود ندارد، عملا این انرژی به هدر میرود. اگر این انرژی تحت نظارت دولت به رمزارزها انتقال پیدا کند، قطعا میتوان برای کشور درآمدزایی کرد و سرمایهگذاران مختلفی را به این سمت سوق داد.
نحوه برخورد کشورهای مختلف با ماینینگ رمزارز
سال گذشته بانک مرکزی چین به مقامات محلی اعلام کرد تا نسبت به محدودسازی فعالیت استخراجکنندگان بیتکوین از طریق محدودسازی دسترسی آنها به شبکه برق اقدام کند. درهمین باره مجله فوربز به نقل از یکی از مجلات چینی گزارشی را منتشر کرده و نوشته بود که رگولاتورهای محلی در چین به دنبال تمهیداتی هستند تا اطمینان حاصل کنند که از این پس استخراجکنندگان بیتکوین از سیاستهای تشویقی مربوط به مالیات، قیمت برق و همچنین اعطای زمین بهرهمند نشوند. در ایالات متحده امریکا نیز مقامات محلی بیش از گذشته نگران تاثیر استخراج بیتکوین بر مصرفکنندگان عادی برق هستند.
ایسنا در این باره نوشت: بعد از اینکه در مارس 2018 مصرف برق ناشی از استخراج بیتکوین از ظرفیت شبکه برق شهر پلاتزبرگ در ایالت نیویورک فراتر رفت، فعالیتهای جدید استخراج رمزارزها در این شهر ممنوع شد و دارندگان دستگاههای استخراج نیز موظف به خرید برق با قیمت گرانتر شدند. در ایالت واشنگتن نیز به دلیل افزایش فشار بر شبکه برق، محدودیتهایی بر دسترسی مزارع استخراج بیتکوین به شبکه برق اعمال شد.
در ایتالیا نیز هم اکنون تامینکننده دولتی برق از فروش برق به استخراجکنندگان بیتکوین امتناع میکنند و اعلام کرده که مصرف شدید برق توسط استخراجکنندگان بیتکوین به دلایل محیطزیستی با مدل تجاری شرکت مذکور مغایرت دارد. در کانادا نیز شرکت برق هایدرو-کِبِک اعلام کرده است تا زمانی که نتواند راهکاری پایدار برای تامین تقاضای برق فوقالعاده زیاد مربوط به استخراج بیتکوین پیدا کند، قیمت فروش برق به آنها را از 5 سنت به 15 سنت افزایش خواهد داد. همچنین دولت نروژ نیز اعلام کرده است برخلاف سایر صنایع پرمصرف که از برق یارانه ای برخوردار هستند، اعطای برق یارانه ای به استخراجکنندگان بیتکوین را متوقف خواهد کرد.
ایران همچنان بهشت ماینرها
اگرچه قوانین وضع شده بر فعالیت استخراج رمزارز در کشور محدود کننده بود و اعتراض بسیاری از فعالان این حوزه را به دنبال داشت اما به دلیل آنکه از یک سو بخش زیادی از کشور را مناطق کویری تشکیل می دهد و انرژی خورشیدی می تواند بخشی از برق موردنیاز ماینرها را فراهم کند و از سوی دیگر قیمت پایین برق ایران همچنان یکی از بهترین موقعیت های جغرافیایی در منطقه برای استخراج رمزارز به شمار می رود. ایران همچنان بهشت ماینرها محسوب می شود و این امید وجود دارد که نهادهای تصمیم گیر در این حوزه با تسهیل گری شرایط را برای فعالیت جوانان در این حوزه در کشور فراهم کنند و مانع از دست دادن فرصت ها و استعدادها در این زمینه شویم و بتوانیم کشور را از این صنعت منتفع کنیم.
- نمایشگاه , همایش و سمینار , کنفرانس و کنگره و سمپوزیوم , وبینار و رویدادهای آنلاین , رویدادهای استارتاپی و تجاری , جشنواره و مسابقات , کارگاه آموزشی , مجامع , گردهمایی و بزرگداشت , رویدادهای جهان , رویدادهای استان ها , سازمان توسعه تجارت ایران , شرکت نمایشگاههای بین المللی , ایران مراسم نیوز؛ رسانه مرجع صنعت همایش و نمایشگاهی , یسنا همایش؛ طراح و برگزارکننده همایش و نمایشگاه , کلینیک کاربرند؛کارآفرینی , خلاقیت , آموزش و برندینگ