ایران مراسم نیوز: هفتمین روز سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران مانند ایام برگزاری این رویداد در سال های پیش، شلوغ بود، از هر ورودی که به این نمایشگاه پا می گذاشتید، انبوه مراجعه کنندگان را مشاهده می کردید که به سمت غرفه های کتاب در حرکت بودند.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز، غرفه های بخش های ناشران عمومی، بین الملل، آموزشی و دانشگاهی در این روز مانند شش روز پیش مملو از جمعیت بود و بسیاری از مراجعه کنندگان در تکاپوی تهیه کتاب مورد نظر خود بودند.
همه بخش ها و غرفه ها در این روز به طور یکسان با استقبال بازدیدکنندگان روبرو نشد و میزان استقبال برخی از غرفه ها به خاطر وجود تعدادی از آثار مورد علاقه بازدیدکنندگان، بیشتر از سایرغرفه ها بود.
انتظار می رود هرچه به روزهای پایانی این رویداد مانند سال های پیش نزدیک تر شویم نمایشگاه کتاب تهران با استقبال بیشتر علاقه مندان روبرو شود.
اما آنچه بیش ازهرچیز نمایشگاه را تحت تاثیر قرارداده است گرانی کتاب ها بود که مراجعه کنندگان باید برای تهیه چند کتاب، مبالغ خیلی بیشتری از سال های قبل پرداخت می کردند.
هر چند خیلی از غرفه داران و ناشران نمایشگاه فعلی از میزان فروش راضی به نظر می رسند اما مجموعه مبلغ فروش کتاب نمی تواند میزان استقبال یا استقبال نکردن بازدیدکنندگان از خرید کتاب را تعیین کند.
باتوجه به اینکه امسال قیمت خیلی از کتاب ها با افزایش دو برابری یا بیشتر روبرو شده است نمی توان میزان استقبال را از طریق مجموع فروش به ریالی مشخص کرد بلکه باید از تعداد کتابهایی که به فروش می رسد این محاسبه را انجام داد. هنوز تعداد کتاب های به فروش رسیده این رویداد مشخص نشده است.
نمایشگاه امسال هرچند به مانند دوره های قبل با استقبال بازدیدکنندگان روبرو شده است اما این استقبال به معنی بازگشت دست پر بازدیدکنندگان از نمایشگاه نیست.
بسیاری از بازدیدکنندگان کتاب نخریدند و با دست های خالی به خانه های خود بازگشتند، خیلی از آنان نیز حتی به قصد تهیه کتاب به نمایشگاه نیامده بودند و صرفا برای گذران اوقات بیکاری، این محل را برای تفرج انتخاب کرده بودند که در سال های پیش نیز چنین بازدیدکنندگانی در میان مراجعه کنندگان حضور داشتند.
اما آنانی که کتاب خریدند چند دسته بودند کسانی که هزینه خرید کتاب ها را نقدی و از جیب خود پرداخت کردند و دسته دوم افرادی مثل دانشجویان بودند که در هفته های گذشته در سایت مشخصی ثبت نام کردند و با پرداخت 90 هزار تومان یک کارت خرید کتاب با 150 هزار تومان دریافت کردند.
به نظر می رسد دانشجویان یکی از مهم ترین مشتریان غرفه ها بوده اند و در صورت غیبت آنان در نمایشگاه، هرگز فروش غرفه ها به این میزان نمی رسید.
غرفه های مختلف این نمایشگاه کتاب ها را با تخفیف 15 درصدی و برخی هم 30 درصدی به مشتریان عرضه می کردند و البته معلوم نبود چرا این تفاوت تخفیف بین غرفه ها وجود داشته است.
خیلی از مراجعه کنندگانی که کمتر کتاب خریدند یا اصلا نخریدن به دو دلیل این کار را انجام دادند حالت نخست این بود که کتاب گران بود و دلیل دوم نیز انگیزه حضور آنان در این محل، اصلا خرید کتاب نبوده است.
بهرحال نمایشگاه بین المللی کتاب را نمی توان با فروش کتاب مورد ارزیابی قرار دهیم چون نمایشگاه بین المللی کتاب که در سایر کشورهای پیشرفته برگزار می شود به قصد فروش کتاب نیست بلکه برای نمایش اثر است.
نمایشگاه بین المللی کتاب تهران هنوز تا رسیدن به مرحله نمایش کتاب فاصله زیادی دارد چون در زمان حاضر هیچ یک از مثلث ناشران، بازدیدکنندگان و مسئولان ذیربط، آمادگی انجام این کار را ندارند.
خیلی از ناشران، شرکت در این نمایشگاه ها را بخاطر فروش آن می پذیرند و خیلی از بازدیدکنندگان نیز برای خرید کتاب به این محل مراجعه می کنند و چنانچه فقط برپایی این نمایشگاه به همان نمایش کتاب محدود شود به طور طبیعی با استقبال ناشران و بازدیدکنندگان روبرو نخواهد شد.
اما فروش کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران یک عارضه دیگر هم دارد و آن این است که همچنان کتابفروشی های سطح شهر این کار را به زیان خود می دانند و باور دارند که فروش کتاب دراین نمایشگاه، کسب و کار آنان را در طول سال با کم رونقی مواجه می کند.
هنوز این نظر کتابفروشی های سطح شهر در نمایشگاه بین المللی تهران مورد توجه قرار نگرفته است و این رویداد همچنان به سبک جاری برگزار می شود.
سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران که چهارم اردیبهشت ماه جاری در مصلای تهران آغاز به کار کرد تا 14 همین ماه برای بازدید عموم دایر است.
گزارش از: علی حبیبی