صیانت از نمای پایتخت
شنبه 27 بهمن 1397 - 13:51:13
 ایران مراسم نیوز: / علی حبیبی: میزان زیبایی و جذابیت یک شهر به نمای سازه های آن وابسته است و از این دیدگاه این ساختمانهای موجود بین دوطرف خیابان و کوچه هست که یک محل و منطقه را برای ساکنان بومی و غیربومی جذاب و دیدنی می کند.
نمای جذاب درآمدزا است درحالی که ظواهرغیرجذاب چنین خصوصیتی ندارد. خیلی از گردشگران بخاطر نمای شهرها و روستاها به این مناطق سفر می کنند که یکی از این نماها، اماکن و بناهای تاریخی است. آثار تاریخی عموما دارای نمای جذاب و دیدنی برای گردشگران است چون غالبا دارای معماری عصر و دوره خود است.
نما در لغت نامه دهخدا به معنای صورت ظاهری هر چیز و یا آنچه که در معرض دید و در برابر چشم است گفته می شود. در واقع نما درون ساختمان را از بیرون و فضای خصوصی را از فضای عمومی جدا می کند. نما حاکی از موقعیت فرهنگی سازندگان ساختمان و نشانگر میزان نظم طرح ساختمان، امکانات، ذوق تزیین و خانه آرایی طراح و مالک است. ساختمان ها، سازه های ثابت محیط هستند و هر ساختمان دستکم ربع قرن عمر خواهد داشت از این رو توجه و رسیدگی به نما و ظاهر ساختمان از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا همیشه در معرض دید رهگذران و ساکنان محل قرار دارند.
بخش زیادی از وقت و گذران افراد به ویژه کسانی که در شهرها زندگی می کنند در داخل ساختمان یا بیرون ساختمان سپری می شود. در هر دو حالت بطور دائم ظواهر و اشکال این اماکن در معرض دید و نگاه آنان است. نماها تاثیر زیادی در روح و روان افراد دارد و هر چه این نماها زیباتر طراحی شود به همان نسبت بینندگان را مجذوب تر می کند. شهرنشینان معمولا کمتر با مناظر طبیعی روبرو می شوند بنابراین بیشتر باید به اجرای طرحها و نمای سازه های اطراف خود اهمیت قائل شوند. آسایش و آرامش دو عنصر گمشده انسانها در عصر کنونی است که یکی از راههایی که می تواند این مولفه ها را برای انسان به ارمغان بیاورد نمای ساختمانها است. 
نمای بیرونی ساختمان‌ها و محیط شهری شامل رنگ، حجم، مصالح مناسب، فضای پر و خالی نما، رعایت اصول هماهنگی و تناسبات است. نمای بیرونی، فضای عمومی است و باید مقررات و قوانین شهری و کشوری در طراحی آن اعمال شود همچنانکه در کشورهای اروپایی و بسیاری دیگر از کشورها این موضوع رعایت می شود و نمای ساختمانها متناسب با هویت و وضعیت هرشهری طراحی می شود. 
نهادهای ناظر فضاهای شهری شامل شهرداری ها، وزارت راه و شهرسازی، سازندگان و مالکان عنصر اصلی شکل دهنده یک ساختمان محسوب می شوند و اگر هرکدام از اضلاع این مثلث کار خود را بخوبی انجام ندهند، نمای یک ساختمان و در مقیاس وسیع تر نمای یک کوچه، خیابان یا شهر به شکل نامناسبی برای ساکنان آن محل غیرقابل تحمل خواهد شد. فضای شهرها با وجود انواع خودروها و وسایل ماشینی به اندازه کافی سخت و زمخت است و اگر ساختمانها نیز بدون توجه به معماری و طراحی مناسب ساخته شود این مناظر خشن تر می شود. 
برای رفع این مشکل باید فاصله بین معماری و شهرسازی کاهش یابد. نباید فروش سریع و بازگشت سرمایه فدای کیفیت ساخت و ساز و دقت در طراحی و نماسازی ساختمانهای شهر شود. بنظر می رسد یکی از ایرادات اصلی شهر تهران در بحث نماسازی مناسب، نبود ضوابط طراحی و اجرایی کافی در این زمینه باشد که دستگاه های ذیربط و مدیریت شهری باید در این زمینه به تلاشهای خود بیفزایند.
بررسی میدانی طرح ساختمان ها از لحاظ کیفیت معماری، نمای ساختمانی، تناسب حجم آن با ساختمان‌های اطراف، زیبایی طرح و مصالح مورد استفاده از عوامل موثر در بالا بردن کیفیت نماهای شهری است.
نمای ساختمان جزو حقوق عمومی جامعه است و فقط مالک نمی تواند در این زمینه نقش ایفا کند بنابراین اگر با این نگاه، چهارچوب ها و سیاست ها تدوین شود می توانیم از نماهای شهری به خوبی صیانت کنیم./5

http://iranmarasemnews.ir/fa/News/3188/صیانت-از-نمای-پایتخت
بستن   چاپ