مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان خبرداد:
کشف یک وقفنامه سنگی در همدان/راز یک موقوفه آشکار شد
چهارشنبه 29 مرداد 1399 - 12:25:20

ایران مراسم نیوز:  مدیرکل امور اوقاف و امور خیریه همدان از کشف یک وقفنامه سنگی در همدان خبر داد و گفت: این کتیبه که بر یک تکه سنگ مرمر حکاکی شده راز موقوفه مسجد پیغمبر(ع) همدان را آشکار کرده است.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز،کشف و بازخوانی وقف‌نامه سنگی مسجد پیغمبر یکی از حقایق موقوفات همدان را آشکار کرد؛ این وقف نامه 3 خطی علی‌رغم کوتاه بودن، حقیقت مهمی را برملا می‌کند و آن این است که یک مغازه در کنار مسجد بوده که حالا نیست.

مسجد پیغمبر که نامش را از یکی از انبیای الهی به نام حضرت حجی (ع) گرفته یکی از کهن‌ترین مسجدهای همدان است؛ حضرت حجی (ع) در حدود 3 هزار سال پیش در همدان می‌زیسته و بر اساس منابع در بازار همدان دفن شده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان در همین خصوص با بیان اینکه کشف وقف‌نامه سنگی این مسجد موجب کشف سند دیگری شد که بر اساس آن واقف مغازه که یکی از نیکوکاران شهر بوده شناسایی شد، گفت: نام این واقف حاج محمدرحیم تاجر بوده است.

حجت الاسلام حاجی رضا زین العابدینی با بیان اینکه این وقف‌نامه سنگی در سال 1302 هجری قمری بر یک تکه سنگ مرمریِ 4 ضلعی به ابعاد 17 در 20 سانتی متر کَنده شده است، گفت: کتیبه در 3 خط و به خط توقیع نوشته شده و متن آن از وقف یک دکان بر مسجد پیغمبر توسط شخصی به نام میرزا موسی خبر می‌دهد.

وی با بیان اینکه متن کتیبه مسجد پیغمبر تاکید می‌کند که یک دکان نانوایی به‌عنوان رقبه‌ای برای مسجد وقف شده است، گفت: این مغازه منبع درآمدی بوده که درآمدهای آن باید برای امور مسجد صرف می‌شده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان افزود: اهمیت دیگر این سند که آن را در زمره آثار کم‌نظیر قرار می‌دهد، سنگی بودن آن است چراکه در دوران قاجار و در میان خواص آن دوران، وقف املاک و مستغلات بسیار رایج بوده است و می‌توان گفت بزرگ‌ترین موقوفات در استان همدان در دوران قاجار و صفوی شکل گرفته‌اند.

وی ادامه داد: وقف‌نامه سنگی مسجد پیغمبر یک نمونه استثنایی از وقف‌نامه‌های استان همدان است که تاکنون شناخته شده است اما به احتمال بسیار زیاد، وقف نامه‌های سنگی دیگری نیز در استان همدان وجود دارند که هنوز معرفی نشده‌اند.

حجت الاسلام زین العابدینی با بیان اینکه با توجه به نبود نمونه دیگری از این نوع، فعلاً می‌توان این اثر را نخستین و یگانه وقف‌نامه سنگیِ معرفی شده در استان همدان دانست که تاکنون شناخته شده است، گفت: به دلیل کوتاه بودن متنِ کتیبه و همچنین برای شناخت بهتر این موقوفه، لازم بود تا اسناد هم‌وند دیگری نیز وجود داشته باشند تا ضمن بررسی و مطالعه آن‌ها بتوان به نتیجه درستی دست یافت بنابراین ضمن جست‌وجو در مراکز اسناد استان همدان وقف‌نامه کاغذیِ این موقوفه به‌دست آمد.

وی گفت:.این کتیبه در اختیار اداره کل اوقاف استان همدان است و در موزه وقف همدان واقع در طبقه زیرین آستان امامزاده عبدالله (ع) که به مرکز بزرگ فرهنگی شهر تبدیل شده نگهداری می‌شود.


http://iranmarasemnews.ir/fa/News/23559/کشف-یک-وقفنامه-سنگی-در-همدانراز-یک-موقوفه-آشکار-شد
بستن   چاپ