ایران مراسم نیوز: این برنامه با همکاری انجمن سیستانی های مقیم تهران و به همت اداره کل فرهنگی شهرداری تهران صورت گرفته است .
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری-تحلیلی ایران مراسم نیوز،موسیقی بومی و ترانههای فولک مردم سیستان و بلوچستان ظرافت و لطافت ویژهای دارند. این لطافت شاید به دلیل طبیعت خشن و شیوه سخت گذران انسان در این خطه، اندکی غیرعادی به نظر برسد، ولی موسیقی بومی و ترانههای عامیانه مردم این سرزمین، نمودار کاملی از هنر مردم آن است.طنین موسیقی سنتی و مذهبی سیستان و بلوچستان از شمال گرفته تا جنوب، یادآور خاطرههای خوش و تلخی است که برگرفته از احساسات پاک و دلنشین مردم غیور و مرزدار کشورمان در این منطقه از ایران است.
موسیقی مقامی بلوچستان در میان تمام موسیقیهایی که در نواحی مختلف ایران وجود دارند از ماهیت و کیفیت ویژهای برخوردار است. تنوع ملودیک و ریتمیک آثار و نوازندگان صاحب نام و وجود سازهای با بافت و ساخت متفاوت با سازهای دیگر مناطق ایران جلوهای خاص به موسیقی این خطه از کشورمان داده است.
مردم این خته چه مرد و چه زن برای تمامی فعالیتهای خود گونهای از موسیقی را میخوانند که این نشان دهنده علاقه و توجه آنان به موسیقی است.
مهم ترین بخش موسیقی سیستان، ترانه خوانی است که به آن، «سیتک» می گویند. سیتک ها، در قالب دو بیتی اجرا می شوند و بیش تر، دارای چهار مصرع هم وزن هستند. قافیه ها، الزامی به یک شکل بودن ندارند. غزل خوانی، آیینی به خصوص در بخش آیین های سور، نوعی دیگر از ترانه خوانی در موسیقی سیستان است. موسیقی بازی های آیینی، دسته های متفاوت دیگری به عنوان نمایشی و رزمی-حماسی دارد که بَر حسب حرکت و ضرب آهنگ، یکی از زیباترین موسیقی های ایران محسوب می شود. این بازی ها، از یک چاب-ضرب-تا دوازده چاب، گسترش و ضرب آهنگ دارد و در کنار آن ها، رقص دُهُل، رقص دست بند و رقص دستمال و رقص گردونه، از همه زیباتر است. موسیقی حماسی سیستانی نیز، اشکال قابل تأمل و بررسی خوبی دارد. کؤر خوانی، همان جمع خوانی یا کُر است که زنان به اتفاق در سیستان انجام می دهند. موسیقی نقل حماسه، قسمت مهمی است که به آن، «آسوکه» می گویند و تنوع نغمه خوبی را دارا می باشد.
شاهنامه یکی از بزرگترین و برجسته ترین اثر حماسه ای ادبی جهان است که زمانی که زبان دانش و ادبیات در ایران زبان عربی بود، فردوسی با سرودن شاهنامه موجب زنده شدن و احیای زبان پارسی شد. شاهنامه خوانی در سیستان و بلوچستان یک فرهنگ دیرینه است و می تواند هویت اصیل ایرانی را دوباره زنده کند. مردم شهرهای سیستان و بلوچستان به عنوان زادگاه رستم دستان و سرزمین الهام گرفتن فردوسی پای ثابت پرده های نقالی و شعر و شاهنامه خوانی در محافلی گرم و صمیمی این اثر ادبی ، حماسی ، افسانه ای را اجرا میکنند.
همچنین انیمیشن وفیلم های کوتاه تهیه شده در این همایش که نشان دهنده شرایط سخت زندگی در این استان است، در این هفته برای علاقه مندان نمایش داده شد.
این همایش از هفتم تا 11 دی ماه در ایوان شمس برگزار شد.